top of page
  • Foto van schrijverInfo - CHAJ Den Haag

Niemand is overbodig


Dinsdag, 28 juni, was Rabbijn Yitzchak Schochet uit Londen in Den Haag op bezoek. Hij hield een boeiende lezing en liet veel stof tot nadenken achter.

"Kunnen twaalf stammen, met zulke verschillende opvattingen, een volk worden?" was de vraag. "Het antwoord moet men niet ver zoeken," zei Rabbijn Schochet. Natuurlijk zijn er verschillen en natuurlijk heeft ieder zijn mankementen - maar maak van jezelf geen uitzondering! Herken je eigen intrinsieke waarde en herken het ook in de ander. Ieder heeft zijn eigen rol te vullen en niemand is overbodig.

Met rijke illustraties maakte de spreker deze concepten concreet en bracht ze tot leven. "Er zijn drie liefdes die het Jodendom typeren: "De liefde voor G'd, de liefde voor Tora en de liefde voor de mede-jood." Zo citeerde Rabbijn Schochet de Lubavitcher Rebbe: "Heeft iemand liefde voor G'd, maar geen liefde voor Zijn volk, dan zal deze liefde niet voortduren. Heeft iemand liefde voor zijn volk, maar geen liefde voor G'd en Zijn Tora, dan moet hij deze liefde koesteren totdat het overloopt in de andere twee liefdes, totdat alle drie een hechte knoop vormen die nooit zal losgaan."

De aanwezigen hebben veel inspiratie opgedaan, hopelijk zal de lezer zich ook geïnspireerd voelen om hier lessen uit te trekken.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page