top of page
  • Foto van schrijverInfo - CHAJ Den Haag

Lerndag in Den Haag - Niet in de Hemel


Donderdag 26 mei, hebben wij in Den Haag een unieke dag gehad van studie en leren. Dankzij het heerlijke eten en de fijne ambiance, viel het zwoegen wel mee. Het was hartverwarmend om zoveel mensen bij elkaar te zien die kwamen op een vrije dag om samen Tora te leren. “Ik zou dit absoluut niet willen missen” zei Elly M. die helemaal uit Maastricht kwam.


Sinds het begin van het ‘zoom-tijdperk’ is Maastricht, net als andere uithoeken van Nederland en daarbuiten, veel dichterbij gekomen dankzij de dagelijkse lessen online. Elly heeft consequent de Tanya lessen gevolgd. Naast Tanya leerde zij ook mensen uit het hele land kennen, maar heeft ze nooit ontmoet. Tot gisteren. Sommige deelnemers hebben elkaar vaak online gezien, anderen hebben deze gelegenheid gebruikt om zich meer te interesseren wat er allemaal te leren valt.


Zes verschillende sprekers deelden hun kennis op kundige manier met het publiek. De onderwerpen waren divers en de presentaties verschillend, ieder verrijkend op zijn eigen manier. Rabbijn Vorst deelde zijn zeer persoonlijke zoektocht.


Opperrabbijn Jacobs gaf een beschouwing over het ogenschijnlijke conflict tussen wetenschap en Tora.


Voor Rabbijn van Dijk was het juist het conflict in de mens zelf dat aangepakt moest worden – door emoties op de juiste manier in te zetten.


Voor geschiedenis liefhebbers was de lezing van dr. Corien Glaudemans een kostelijk genot. In verband met de jaartijddag van Rabbi Saul Halevi gaf dr. Glaudemans een inzicht in het joodse leven in Den Haag in zijn periode. Hoe kwam Rabbi Saul naar den Haag en wat was het effect van zijn rabbinale ambtstermijn? Veel aspecten van de ontwikkeling van de stad Den Haag kwamen aan bod.


Rabbijn Shmuel Katzman gaf in zijn les ook historische inzichten bij het bespreken van het ontstaan van het Chassidisme. Hoe reageerde Joods Nederland hierop? Wist u dat er in het 18e eeuwse Amsterdam een huissjoel was waarin de Chassidische ritus gehanteerd werd?


Gast spreker was Rabbi Nissan Dovid Dubov uit Wimbledon. Naast zijn boeiende tafelrede presenteerde hij op verrassende wijze een nieuwe boek -vers van de pers- die de moeilijke begrippen van de Chassidische filosofie zeer toegankelijk maakt.


Hoogtepunt van de avond was een dinerbijeenkomst waarbij Rabbijn Katzman de laatste regels van het boek Tanya met de aanwezigen leerde en Rabbi Dubov een inspirerende toespraak hield over het standhouden in een realiteit waarin de idealen en de werkelijkheid naar tegenovergestelde richtingen trekken. “Be within, stay above!” Dit werd allemaal omlijst met de fantastische catering van Mazal Schaap en haar team!


De dag werd afgesloten met een herdenkingsbijeenkomst op de Joodse begraafplaats op de Scheveningseweg. Veel bezoek was er ook uit Amsterdam en Antwerpen die op het graf van Rabbi Saul Halevi een gebed wilden uitspreken op zijn Jaartijddag. Moge zijn aandenken voor ons allen een zegen zijn!


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page