top of page
  • Foto van schrijverInfo - CHAJ Den Haag

Choose Life! Met Eddy Boas

Bijgewerkt op: 19 okt. 2023


Wat is een betere manier om het nieuwe Joodse jaar te beginnen dan met een inspirerend evenement? Op 20 september hadden CHAJ en B’nai B’rith het genoegen om Holocaust-overlevende Eddie Boas in Den Haag te ontvangen om zijn inspirerende levensverhaal te vertellen. Eddie, geboren in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog, vertelde persoonlijk over zijn tijd in Nederland tijdens een van de donkerste tijden uit de geschiedenis. Hij vertelde over hoe de nazi’s Nederland binnenvielen in 1940 toen Eddy nog maar drie maanden oud was, over de deportatie van zijn familie naar concentratiekamp Westerbork en uiteindelijk naar Bergen-Belsen. Het publiek was verbijsterd toen ze hoorden van Eddy’s overlevingsverhaal. Hij noemde zelf “het is heel uniek dat een gezin van vier naar een concentratiekamp wordt gestuurd en daar allemaal levend uitkomt”. Zijn moeder Sara, vader Philip, zijn oudere broer Samuel en Eddy zelf overleefden allemaal de holocaust. Eddy migreerde uiteindelijk in de jaren vijftig naar Australië en bleef daar sindsdien.


Eddy sprak de ruim zeventig toehoorders toe in het Engels, af en toe in het Nederlands, een taal die hij naar eigen zeggen niet meer heeft gesproken sinds het overlijden van zijn moeder in 2001. Eddy verdiepte zich in het belang van het levend houden van Holocaust-educatie op scholen over de hele wereld, en dat de regeringen een cruciale rol daarin spelen. Studenten van de Universiteit Leiden die het evenement bijwoonden, vroegen zich af wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat verhalen als die van Eddy niet vergeten worden.


Het evenement omvatte een prachtig muzikaal intermezzo van de Israëlische zanger Lidor Ram Mesika en hoboïst Draymell Diaz, die het publiek fascineerden met liedjes in het Hebreeuws, Engels, Jiddisch, Spaans en Ladino. Ze sloten hun optreden af ​​met Hallelujah van Leonard Cohen en zongen met het hele publiek mee.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page